Kulkukoirat-bändi on toiminut nyt yli 20 vuotta, kertoo yhtyeen pitkäaikaisin jäsen, kitaristi Jyrki Telilä. "Rautajoen Arska (rummut), Seppo ”Kala” Alajoki (kitara) ja Melartinin Jyrki (basso) pestattiin 1993 tuonnimiseen Topi Sorsakosken bändiin. Itse liityin mukaan 1995 ja siitä eteenpäin aina tähän päivään asti."

 

Jos ihan muutamankin keikan soittaminen lasketaan, niin bändissä on soittanut kymmeniä muusikoita, koskettimissa mm. Masi Luoma, ”Safka” Pekkonen, Teppo Koski, Arto Piispanen, Randy Korlin, Markku Suvinen, Tapani Puranen ja Tero Kaario. Basisteina on nähty mm. Pertti ”Roope” Hurmalainen, Teemu Broman, Antti Tammilehto, Jukka Kampman, Jari Luostari, Veli Hakala ja Marko Haavisto. Rumpaleina ovat toimineet esim. Tony Nieminen, Jarmo Kirsilä, Kuja Salmi ja Harri ”Oinari” Vainionpää. Myös viulisti Seppo Suikkanen ja multi-instrumentalisti Jukka Hänninen ovat vierailleet bändin riveissä etenkin konserteissa – joista merkittävin, Topi Sorsakosken 50-vuotisjuhlakonsertti televisioitiin vuonna 2002. Kitaristeista Alajoen ja Telilän lisäksi mainittakoon Jari Mattila, Ari "Arvi" Ylimys ja Jaku Havukainen. Pitkäaikaisena miksaajana, autonkuljettajana ja roudarina Kulkukoirissa on toiminut mm. Leo ”Lalli” Kaartinen.

 

Yhtyeen nimi on peräisin sävelmästä Desperados waiting for the train, jonka Topi Sorsakoski levytti Reijo Taipaleen kanssa suomeksi Kulkukoirat–nimisenä käännöksenä. Manageri Juhani Mansikkamäki ja Topi Sorsakoski ottivat nimen käyttöön. Countryrock–henkistä linjaa bändi on noudattanut koko toimintansa ajan, toki tanssivan kansan maku huomioiden. Konsepti on osoittautunut toimivaksi, sillä niin rautalanka- kuin perinteisemmänkin tanssimusiikin ystävät ovat käyneet uskollisesti yhtyeen keikoilla. Eipä ihme, sillä keulahahmon, Topin suosio oli vahva ja tasainen koko sen ajan, minkä yhteistyö kesti aina laulajalegendan poismenoon saakka. "Topin sairastuminen ja poislähtö lamaannutti kaiken moneksi kuukaudeksi", kertoo Telilä.

 

Topi ei todennäköisesti olisi halunnut kaiken loppuvan hänen jälkeensä. Niinpä marraskuussa 2011 pidetty Ähtärin fani-ilta sai alkuun jotain uutta: Topin manageri Juhani Mansikkamäki ideoi uuden toimintakonseptin: vankan aseman saavuttanut yhtye olisi helposti markkinoitavissa – mikäli löytyisi uusi, tyyliltään sopiva solisti. Topi oli ennättänyt ryhtyä yhteistyöhön ja miltei mentoriksi toiselle Pohjanmaan miehelle – hän oli laihialainen Kalle Kaaja. Vahva rockabilly-osaaminen ja uskottava esiintyminen Seinäjoen tangomarkkinoilla aina finaalia myöten todistivat, että tässä olisi juuri sopiva mies Kulkukoirien solistiksi.

 

Kulkukoirat kulkevat edelleen.